Nooit meer “normaal”?

Devil

Nooit meer “normaal”?

“Wow, je ziet er goed uit!” zeggen mensen me. Ik zal het maar geloven. Ik zie mezelf elke dag in de spiegel en ik ben al blij dat ik terug haar heb.

Maar net omdat ik er goed uitzie, denken mensen helemaal niet meer aan de kanker en misschien is dat wel goed ook.

Voor iedereen gaat het “normale” leven door, onbezorgd plannen maken voor de toekomst.

Maar echt onbezorgd zal ik waarschijnlijk nooit meer zijn. Want op de meest onverwachte momenten komt dat kankerduiveltje op mijn schouder zitten en bezorgt me een paniekaanval.

“Wat als je hervalt of als blijkt dat je uitzaaiingen hebt?” hoor ik regelmatig in mijn hoofd. Ongeacht hoe positief je ook ingesteld bent, het kankerduiveltje ondermijnt je. En ja mijn humeur is wisselvallig. Op mijn goede dagen geniet ik en ben ik blij. Op mijn slechte dagen als mijn duiveltje op bezoek is, dan ben ik niet om aan te spreken.

Ik werd geconfronteerd met de diagnose borstkanker. En natuurlijk ga je dan stilstaan bij het leven… en bij de dood. Je ziet alles in een ander daglicht. Tijdens vergaderingen stel ik me soms de vraag “Wat zit ik hier te doen? Dit is niet de essentie van mijn leven!” Ik hou van mijn job en toch….

Gezonde mensen begrijpen dit wellicht nu en ze blijven er zeker niet bij stilstaan. Voor hen ben ik genezen. Maar is dat zo? Zie je wel het monstertje is terug naar binnen geslopen.

Ik heb mezelf aangeleerd dat alles mindset is: het sturen van je gedachten en emoties. Vooral leven vandaag! Focus op alles wat er vandaag gebeurt. Elke morgen voor ik uit bed stap, doe ik enkele ademhalingsoefeningen en stel ik mezelf de vraag: “Wat ga je vandaag doen dat je leuk vindt?”. Op deze manier begint de dag al goed en heb je meer kracht om dat duiveltje een sjot te geven… WEG!

Bij de vzw Mental Care helpen we je omgaan met deze gevoelens en gedachten.

0 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *