Schuldgevoel

Schuldgevoel

Is het mijn schuld dat ik nu kanker heb? Wellicht wel zegt het duiveltje in mijn hoofd.

Ik heb 20 jaar lang 2 of 3 jobs gehad, ik heb veel te veel gewerkt, mijn 2 zonen opgevoed, stress om alle ballen in de lucht te houden, stress om alles betaald te krijgen, verdriet, burn-out. Ik heb nooit veel interesse gehad in koken en na een lange werkdag zeker niet. Ik heb niet altijd even gezond gegeten, regelmatig een glaasje wijn te veel. Geen zin en geen fut om te sporten.

Het duiveltje wordt groter: zie je wel dat het volledig jouw schuld is! Hoe kon je zo dom en onverantwoord zijn?!

Ik heb de laatste weken al heel veel gelezen over kanker, het schuldgevoel overvalt elke patiënt vroeg of laat.

Ik heb geleerd dat het een totaal zinloos gevoel is. Het helpt me geen stap verder in mijn genezingsproces. Misschien zit mijn levensstijl er wel voor iets tussen. Maar soms heb je door de omstandigheden in jouw leven geen andere keuze. Ik had ook liever minder gewerkt, meer bij mijn kinderen geweest, meer geld gehad maar het is nu niet zo.

Mild zijn voor jezelf is de les die ik geleerd heb. Ik heb elke beslissing, hoe fout ze ook was, genomen met de beste intenties op basis van mijn kennis en inzichten op dat moment. Niemand neemt toch bewust beslissingen waar hij/zij slechter van wordt?!

Ik moet mijn duiveltje het zwijgen opleggen en mijn schuldgevoel opzij zetten. Ik moet mild zijn met mezelf en enkel het positieve toelaten in mijn hoofd en in mijn leven. Dat is essentieel voor mijn genezing.

0 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *